Interview over diabetes type 2

Samen met mijn oma, ga ik, Femke, praten over haar ‘leven met diabetes’. Dit onderwerp is waar onze website grotendeels over gaat. Hoe je leven er uit ziet met diabetes.

 

De vragen van het interview:

Toen ik naar mijn oma toe ging voor dit interview nam ik twee suiker-arme gebakjes van de bakker mee, in teken van ons interview. Dit was natuurlijk een grapje, het betekend niet dat mensen met diabetes geen suiker mogen.  Wel was ik zelf ook benieuwd naar dit gebak, of dit nou zo anders zou smaken als de andere mierzoete gebakjes. 

Wij gingen samen aan de tafel zitten met een kop thee en suiker-arm gebakje en ik begon mijn vragen te stellen.

1. Hoe bent u er achter gekomen dat u diabetes had? Wat waren de eerste symptomen?

15 jaar geleden(bij mij was nog geen diabetes geconstateerd) ben ik met mijn man naar het ziekenhuis gegaan. Ik was degene aan het stuur en op de terugweg hebben wij een auto-ongeluk gehad. Ik moest nuchter bij het ziekenhuis zijn en daardoor had ik een te lage bloedsuiker. Wij waren beide gelukkig niet gewond geraakt. Na dit ongeluk ben ik nog niet gelijk naar de dokter gegaan, dit ben ik later gaan doen voor wat controles omdat ik mij niet goed voelde. De symptomen die ik onder andere had waren dat ik veel moe was, veel moest plassen en vaak dorst had.

 

2. Op wat voor leeftijd kreeg u diabetes, heeft u enig idee wat de diabetes type 2 veroorzaakt heeft?

Ik was 56 jaar toen bij mij diabetes mellitus type 2 geconstateerd werd. Dit vond ik niet gek, want diabetes type 2 zit bij mij in de familie. Ik had niet per se een ongezonde levensstijl, ik rookte wel. Maar daarnaast aten wij gewoon gezond en regelmatig. 

 

3. Heeft u destijds goede informatie en begeleiding gekregen van uw arts?

Toen ik de diagnose gekregen had werd ik doorverwezen naar een diabetesverpleegkundige en een internist. De diabetesverpleegkundige heeft mij geleerd hoe ik mijn bloedglucose moet prikken en meten, hoe ik insuline moet spuiten, etc. Ook kreeg ik een folder van haar mee met informatie over diabetes. Daarnaast heb ik zelf veel informatie opgezocht en boeken over diabetes gelezen. Ik moet eens in het jaar bij de internist langskomen voor controles over mijn gezondheid. Mijn gewicht en bloedglucose worden gemeten en ook wordt er naar mijn voeten gekeken.

 

4. Ging uw leven met diabetes goed gepaard met het opvoeden van uw kinderen en uw werk als onderneemster?

Dit verloopt en verliep allemaal gewoon goed, mijn leven gaat prima samen met mijn diabetes. Ook in de drukke perioden in mijn leven. Bij mij werd diabetes pas geconstateerd toen ik 56 jaar was, dus tijdens het grootste gedeelte van het opvoeden was ik nog niet eens diabeet.

 

5. Wat gebruikt u aan medicijnen? Is het gebruik van deze medicatie in relatie met de diabetes?

Aan medicatie voor de diabetes gebruik ik langwerkende insuline (Lantus), ook neem ik metformine. Naast al dit let ik gewoon altijd goed op met wat ik eet en drink. Dus ik hoef eigenlijk niet bij te spuiten.

 

6. Heeft u als diabeet met type 2 meestal een te hoge of al snel een te lage bloedsuiker? Hoe vaak prikt u om de bloedsuiker te meten?

Mijn bloedsuiker is eigenlijk altijd vrij goed, je hebt natuurlijk wel eens een dag dat de bloedsuiker een keer uitschiet. Ik prik mijn bloedsuiker twee keer per week en als mijn bloedsuiker te hoog is ga ik bewegen, gepaart met het opletten op mijn voedsel. Ik snoep op deze dagen niet. Stel ik heb een keer een hoge bloedsuiker gemeten, dan meet ik natuurlijk wat vaker op deze dag, 's middags prik ik dan weer een keer en kijk of mijn bloedsuiker dan verlaagd is.

Ik spuit vast 30 eenheden Lantus(langwerkende insuline) 's avonds, voor het slapen. Dan kan ik dit nooit vergeten. Regelmaat is heel erg belangrijk als je diabeet bent.

 

7. Als u onderweg bent, wat heeft u dan altijd in uw tas zitten voor de bloedsuiker?

Ik heb altijd iets mee om te eten, daarnaast zit er ook altijd druivensuiker in mijn tas. Verder heb ik eigenlijk niet speciaal iets mee voor de diabetes. Mijn bloedsuiker is meestal te hoog als te laag. Wanneer ik een hoge bloedsuiker heb moet ik veel plassen en heb ik veel dorst.

 

8. Let u goed op uw eetgewoontes en heeft u eens een dieet gevolgd voor de diabetes?

Eigenlijk heb ik nooit een dieët gevolgd voor mijn diabetes, wij aten namelijk altijd al gezond. Ik heb dus niet veel aan de gewoontes hoeven te veranderen toen ik hoorde dat ik diabetes had. Wel houd ik meestal rekening met wat ik mogelijk later op een dag zal eten, ik let op de porties, en dan met name op de hoeveelheid suiker. Dan bedoel ik bijvoorbeeld dat wanneer ik weet dat ik naar een verjaardag moet, ik de hele dag geen koekje eet en dan 's avonds op de verjaardag een stukje taart. Zo zorg ik er voor dat alles in regelmaat is en blijft.

 

9. Hoe reageerde u toen u suikerziekte kreeg, was u verbaasd, boos? 

Toen ik hoorde dat ik diabetes mellitus type 2 had was ik niet zo zeer verbaasd, niet omdat ik een ongezonde levensstijl had maar puur omdat het vaker voorkwam in mijn familie. Ik was er ook niet boos om, ik heb het gewoon geaccepteerd, je moet er mee leren leven. Er zijn trouwens ook veel ergere ziektes dan diabetes.

 

10. Veranderde u uw levensstijl toen u hoorde dat u diabetes mellitus type 2 had?

Je gaat wel wat meer met regelmaat leven, je zorgt ervoor dat je niet te oververmoeid raakt en ook let je automatisch op je eten, dat je niet te weinig eet en ook weer niet te veel, ook geen maaltijden overslaan etc. Je probeert een vaste structuur aan je leven te brengen als het gaat om voedsel en je slaapritme. Verder bleef ik alles doen als wat ik daarvoor ook al deed.

 

11. Krijgt u snel stress als uw bloedsuiker een verkeerde waarde heeft? Of reageert u rustig en handeld snel.

Nee hoor, ik ben niet zo'n stresserig persoon. Ik hou het dan gewoon goed in de gaten en als mijn bloedsuiker niet verandert en na het handelen geen verschil maakt dan zou ik wel naar een dokter gaan. Dit is overigens nog nooit gebeurt, ik heb de bloedsuiker altijd aardig in de hand gehad.

 

12. Krijgt u hulp van de arts of mensen om u heen als het mis is met de bloedsuiker?

Nee, ik regel gewoon alles zelf. 

 

13. Heeft u last van enkele complicaties naast de diabetes, welke mede door de diabetes veroorzaakt worden?

Ik krijg minder gevoel in mijn voeten, met name de onderkant van mijn voet. Je hoort wel veel dat mensen met diabetes koude voeten hebben maar dit heb ik eigenlijk niet, ik heb het niet gauw koud. Zelf ben ik natuurlijk ook veel bezig en veel in de weer. Naast dat verminderde gevoel in mijn voeten helen de wondjes wel minder snel. 

Het was een zeer gezellig gesprek en ik ben meer te weten gekomen over hoe mijn oma met haar diabetes leeft en hoe zij haar leven hiermee combineert... én, de suikerarme gebakjes waren erg lekker!

 

_______________________________________________________________________________________

Bronnen voor de vragen van het interview:

http://www.wewordensteedsbeter.nl/diabetes/interview

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/3176-copingstrategieen.html